صادرات به کشور روسیه
انتخاب زبان
Search the site
×

مراودات تجاری روسیه و قطر

صادرات به قطر و روسیه

در سال 2021، روسیه 150 میلیون دلار به قطر صادرات داشته است. عمده‌ترین محصولاتی که روسیه به قطر صادر کرد، سیم مسی (91.9 میلیون دلار)، شکلات (9.07 میلیون دلار) و جو (6.35 میلیون دلار) است. طی 25 سال گذشته صادرات روسیه به قطر با نرخ سالانه 20.5 درصد از 1.42 میلیون دلار در سال 1996 به 150 میلیون دلار در سال 2021 افزایش یافته است. بر اساس پایگاه داده “COMTRADE” سازمان ملل متحد در مورد تجارت بین‌الملل، واردات قطر از روسیه در سال 2022 بالغ بر 150.56 میلیون دلار بوده است. واردات قطر از روسیه – داده ها، نمودار تاریخی و آمار – آخرین بار در سپتامبر 2023 به روز شده است.

صادرات شکلات به روسیه
میزان واردات قطر از روسیه در سال های 2012 تا 2023

در ژانویه 2022، روسیه 20.4 میلیون دلار صادرات به قطر و 2.94 میلیون دلار واردات از قطر داشته است. که منجر به تراز تجاری مثبت 17.4 میلیون دلار شد. بین ژانویه 2021 و ژانویه 2022، صادرات روسیه 19.5 میلیون دلار (2.29 هزار درصد) از 852 هزار دلار به 20.4 میلیون دلار افزایش یافته است، در حالی که واردات 526 هزار دلار (21.8 درصد) از 2.42 میلیون دلار به 2.94 میلیون دلار افزایش یافته است.

در ژانویه 2022 صادرات روسیه: عمدتاً از منطقه سوردلوفسک 17/9  میلیون دلار، مسکو (746 هزار دلار)، منطقه استاوروپول (727 هزار دلار) و منطقه لنینگراد (495 هزار دلار) بوده است.

در حالی که مقصدهای واردات عمدتاً: منطقه مسکو (2.44 میلیون دلار)، جمهوری تاتارستان (311 هزار دلار)، سن پترزبورگ (123 هزار دلار)، مسکو (31.1 هزار دلار) و منطقه کالینگراد (16.6 هزار دلار) بوده است.

در ژانویه 2022، افزایش صادرات سال به سال روسیه به قطر عمدتاً با افزایش صادرات محصولات در تلفن (210 هزار دلار یا 310 هزار درصد)، بخاری برقی (53.9 هزار دلار یا 253 درصد) و محصولات غیر بافتنی زنان توضیح داده شد. کت و شلوار (9.09 هزار دلار یا 418 درصد). در ژانویه 2022، افزایش واردات سال به سال روسیه از قطر عمدتاً با افزایش واردات محصول در هیدروکربن های غیر چرخشی (36.2 هزار دلار یا 9.18 درصد) توضیح داده شد.

در ژانویه 2022، عمده ترین صادرات روسیه به قطر تلفن (210 هزار دلار)، چسب آماده برای ریخته گری (98.3 هزار دلار)، تخته سه لا (85.1 هزار دلار)، بخاری برقی (75.2 هزار دلار) و شکلات (52.1 هزار دلار) بودند. در ژانویه 2022 بیشترین واردات روسیه از قطر نفت تصفیه شده (1.84 میلیون دلار)، هیدروکربن های غیر حلقوی (431 هزار دلار)، ترکیبات هتروسیکلیک نیتروژن (104 هزار دلار)، پلیمرهای اتیلن (42.5 هزار دلار) و سایر محصولات پلاستیکی (707 دلار) بودند.در طول سال 2021، روسیه تجارت خالص بزرگی با قطر در صادرات فلزات (95.4 میلیون دلار)، مواد غذایی (14 میلیون دلار) و محصولات گیاهی (9.77 میلیون دلار) داشت.

در طول سال 2021، قطر تجارت خالص بزرگی با روسیه در صادرات محصولات معدنی (37.8 میلیون دلار)، محصولات شیمیایی (8.17 میلیون دلار) و پلاستیک و لاستیک (1.16 میلیون دلار) داشت.

صادرات به روسیه و قطر
میزان صادرات به روسیه و قطر

در سال 2020، روسیه خدماتی به ارزش 36.3 میلیون دلار به قطر صادر کرد که سایر خدمات تجاری (15.6 میلیون دلار)، حمل و نقل (12.9 میلیون دلار) و خدمات ساخت و ساز (5.5 میلیون دلار) از نظر ارزش بیشترین خدمات را داشتند.

صادرات خدمات روسیه و قطر
میزان صادرات خدمات روسیه و قطر

واردات قطر

واردات به قطر با کاهش 1.6 درصدی نسبت به سال قبل به 9.4 میلیارد QAR در ژوئیه 2023، با کاهش خرید برای اتومبیل های موتوری و سایر وسایل نقلیه موتوری (-9.3٪) و دستگاه های الکتریکی برای خط تلفن / تلگراف، دستگاه های تلفن، قطعات آن کاهش یافت ( 13.4٪).

میزان واردات قطر از روسیه
میزان واردات قطر از روسیه در سال های 2022 و 2023

بیشترین سهم واردات از چین (16.7 درصد از کل)، آمریکا (14.3 درصد) و آلمان (6.7 درصد) بوده است.        منبع: وزارت برنامه ریزی و آمار توسعه.

عمده واردات قطر عبارتند از: تجهیزات و قطعات حمل و نقل (19 درصد کل واردات). راکتورهای هسته ای، بویلرها، ماشین آلات و لوازم مکانیکی و قطعات (15 درصد)؛ فلزات اساسی و مصنوعات آن (11 درصد) و ماشین آلات و تجهیزات الکتریکی و قطعات (10.7 درصد). شرکای اصلی واردات عبارتند از: ایالات متحده (11 درصد از کل واردات)، چین (10 درصد)، ژاپن (8.2 درصد)، امارات متحده عربی (8 درصد) و آلمان (7 درصد). سایر موارد عبارتند از: ایتالیا، بریتانیا، عربستان سعودی، هند و سوئیس.

واردات محصول از قطر
جدول واردات قطر بر اساس رده به دلار آمریکا

ساختار گمرکی قطر

در قطر حقوق گمرکى تنها بر مبناى ارزش سیف (CIF) کالا تعیین مى‌شود. بر این اساس، عوارض چندگانه و چندباره از کالاى ورودى به این کشور دریافت نمى‌شود و افراد و شرکت‌هاى واردکننده ى کالا به قطر مى‌توانند، پیش برآوردى از میزان هزینه‌ها داشته باشند. سازمان و تشکیلات گمرك قطر داراى فرآیندها و رویه‌هاى کارآمد و مناسبى بوده و از جمله گمرك‌هاى خوب منطقه به شمار مى‌رود. گفتنى است که گمرك ایران و قطر با هم پیمان همکارى دارند.

همچنین در این کشور یک منطقه آزاد تجارى با نام «پارك علم و فناورى قطر» وجود دارد. مقامات دو کشور ایران و قطر یادداشت تفاهمى براى پرهیز از دریافت مالیات مضاعف امضا کرده‌اند. قطر با دیگر کشورهاي شوراي همکاري خلیج فارس، پیمان همکاري اقتصادي منعقد کرده است. هدف از این پیمان، تاسیس بازاري مشترك براي گسترش روابط تجاري کشورهاي یادشده است. در سال 2003 میلادي کشورهاي عضو پیمان توافق نمودند که حق گمرکی یکسانی را براي واردات کالاها به کشورهاي عضو وضع کنند. حق گمرکی یادشده براي بیشتر کالاهاي وارداتی برابر با پنج درصد ارزش یا بهاي کالا است. واردات کالا به مناطق آزاد تجاري مشمول پرداخت حقوق گمرکی نیست.

 در این چارچوب، کالاهایی که بر اساس فرایند تولید در قطر از ارزش افزوده‌اي بیش از چهل درصد ارزش اولیه در هنگام ورود برخوردار باشند، کالاهاي داخلی به شمار می‌روند. مالکان این کالاها می‌توانند بدون پرداخت عوارض واردات کالا، محصولات خود را به کشورهاي شوراي همکاري خلیج فارس صادر کنند. هماهنگی میان بخش‌هاي گمرك،

قرنطینه، بهداشت، استاندارد و بندر در سیستم ترخیص کالا، باعث کاهش زمان فرایند ورود کالا به این کشور شده است.

این کشور عضو یا ناظر سازمان‌هاي بین‌المللی بسیاريست. این سازمان‌ها عبارتند از:

– سازمان جهانی تجارت

– شوراي همکاري کشورهاي حاشیه خلیج فارس

– سازمان ملل متحد

– سازمان کشورهاى صادرکننده‌ى نفت

– سازمان جهانی گمرك

– اتاق بازرگانی بین‌المللی

– سازمان آموزشی، علمی و فرهنگی ملل متحد (یونسکو)

–  سازمان توسعه صنعتی ملل متحد (یونیدو)

– آژانس بین‌المللی انرژي اتمی

– سازمان کشورهاي عربی صادرکننده‌ي نفت

– صندوق توسعه‌ي اقتصادي و اجتماعی عرب

– صندوق پول عرب

– منطقه‌ي تجارت آزاد پان-عرب

سرانه درآمد

درآمد سرانه قطري‌ها بیش از هفتاد هزار دلار در سال است و قطری‌ها را به یکی از ثروتمندترین مردم جهان تبدیل کرده است. براى چندین سال درآمد سرانه در قطر با نرخ رشد 8/3 درصدي پیش رفته است. این امر نشانگر آن است که اقتصاد قطر یکی از سریع ترین نرخ‌هاي رشد درآمد سرانه را در میان کشورهاي حوزه خلیج فارس و جهان دارد. بنابراین خریداران قطرى از توان مالى مناسبى براى خرید برخوردارند. عرضه‌کنندگان مى‌توانند کالاها و خدمات لوکس بسیاري را نیز به بازار قطر روانه کنند. بازرگانان همچنین باید توجه داشته باشند که عرضه‌ى کالاها و خدمات باکیفیت مى‌تواند سود بسیارى را در این کشور نصیب آن ها کند. کیفیت یک عامل اساسی و تعیین‌کننده براي مصرف کننده قطرى است. در واقع مصرف کننده قطرى با شناخت خوب از انواع کالاها به دنبال محصولاتى است که بیشترین کیفیت را داشته باشد. مصرف کننده قطرى به تبلیغات اهمیت بسیارى مى‌دهد و اگر نیازهاى خود را در روزنامه‌ها، شبکه‌هاى تلویزیونى و ماهواره‌اى و … ببیند، مایل به خرید آن خواهد بود.

سیستم اقتصادي و نقش دولت

کشور قطر با جمعیتی در حدود 2.8 میلیون نفر، از لحاظ اقتصادي در رده پنجاه و ششم اقتصاد بزرگ جهان بر مبناي GDP  قرار دارد. اقتصاد قطر تا چندى پیش در انحصار بخش دولتى بود، ولى امروزه با سیاست آزادسازى اقتصادى که در این کشور در پیش گرفته شده، فعالیت بخش خصوصى در بیشتر زمینه‌ها رونق گرفته و نقش دولت بیشتر به پشتیبانى از صنایع اصلى و نظارت بر فعالیت‌هاى اقتصادى تغییر یافته است. مقامات قطرى تلاش مى‌کنند تا کمتر تصدى امور را بر دوش بگیرند و تسهیلاتى را فراهم کنند تا سرمایه‌گذارى ها از داخل و خارج به اقتصاد این کشور تزریق شود. این کشور در حال حاضر، یکی از مراکز مهم بانکداري در منطقه است. مهم ترین معضل زیست محیطی قطر، محدودیت منابع طبیعی آب شیرین و خوراکی و وابستگی شدید به ساخت تاسیسات تصفیه آب است. سرزمین قطر، خاك مناسب براي کشاورزي ندارد. پیش از کشف نفت، اقتصاد آن بر پایه‌ي دامپروري، کوچ، ماهیگیري و صید مروارید بود. اقتصاد غیرنفتی امروز قطر نیز به علت عدم شبکه‌هاي آب‌رسانی مناسب، خاك غیرحاصلخیز، شرایط نامناسب جوي، مهاجر بودن نیروي کار، دولتی بودن زمین‌ها، کمی آب و مصرف بالاي آن و عدم گرایش به سرمایه‌گذاري در کشاورزي، کارآمد نیست. ولى در عین حال، قطري‌ها در تولید سبزیجات به خودکفایی رسیده‌اند و بخشی از آن را هم به کشورهاي همسایه صادر می کنند. امروزه اقتصاد قطر بر پایه‌ي نفت بنا شده و این کشور را به یکی از کشورهاي ثروتمند جهان تبدیل کرده است. معمولا هفتاد درصد از درآمدهاي این کشور از صادرات نفت و گاز تامین می‌شود. مهم ترین هدف‌هاي راهبردي دولت به منظور توسعه اقتصادي شامل بهینه‌سازي ارزش افزوده منابع طبیعی، تنوع بخشی به منابع درآمد به ویژه در بخش صنعت، افزایش مشارکت صنایع کارخانه اي در تولید ناخالص داخلی، ایجاد و توسعه فرهنگ صنعتی، بالا بردن سطح خوداتکایی و به کارگیري فناوري‌هاي علمی براي ایجاد رقابت و انطباق با نیازهاى بازارها است.

فرودگاه و بنادر مهم قطر

کشور قطر دارای 4 فرودگاه مهم و بین المللی حمد اینترنشنال ایرپورت، فرودگاه الخور ، فرودگاه العدید، فرودگاه منطقه آزاد دوحه می باشد.از آنجایی که حمل بار به قطر با خطوط هوایی ایرانی امکان پذیر نیست کلیه ی بارهای ایران به قطر توسط قطر ایرویز بصورت مستقیم به فرودگاه حمد فرستاده می شود.

بندر حمد بندر  اصلی قطر است. در جنوب دوحه قرار دارد. این بندر در سال 2016 برای تجارت تجاری افتتاح شد. جایگزین بندر قدیمی دوحه شد. بندر حمد یکی از بزرگترین بنادر خاورمیانه است.

بندر راس لافان در سواحل شمال شرقی قطر واقع شده است. بزرگترین تاسیسات صادرکننده LNG در جهان است. که می تواند بزرگترین کشتی های حامل را در خود جای دهد.

بندر الرویس  دومین بندر مهم تجاری قطر است. تاسیسات بندری که در انتهای شمالی آن واقع شده است، نقشی حیاتی در افزایش و تنوع محموله های محموله منطقه ای ایفا می کند.

بندر مسعید که به بندر ام سعید نیز معروف است. در ساحل شرقی قطر قرار دارد. این بندر سالانه حدود 2800 کشتی، 48000000 تن بار و 59000 TEU را جابجا می کند.

نزدیک ترین بنادر ایران به قطر

بنادر استان بوشهر به دلیل همجواری با کشورهای حاشیه خلیج فارس از جمله قطر زمینه توسعه فعالیت های تجاری و صادراتی را فراهم کرده اند. آمارها نشان می دهد 50 درصد صادرات ایران به قطر از بنادر استان بوشهر با انجام می شود. نزدیک ترین فاصله بنادر استان بوشهر با کشور قطر، بندر دیر با مسافت 160 کیلومتر است. در این راستا 80 درصد محموله ها و کالاهای تجاری استان بوشهر از بندر دیر به قطر صادر می شود.

بندر دیر مرکز شهرستان دیر و در جنوب استان بوشهر قرار دارد. شهری بندری زیبا در ایران که با بوشهر، مرکز استان 208 کیلومتر فاصله دارد. بندر دیر تا تهران 1300 کیلومتر، شیراز 208 کیلومتر و عسلویه 107 کیلومتر فاصله دارد.

گزارش اول – اسفند 1401

روابط تجاری ایران و قطر در سال‌های اخیر رشد داشته و با توجه به نیازمندی‌های بازار ثروتمند قطر به واردات انواع کالاهای مصرفی و نزدیکی جغرافیایی دو کشور، این روابط از پتانسیل بالایی برخوردار بوده است. با این حال، فقدان روابط رسمی بانکی از یک سو و نگاه کوتاه‌مدت به بازار قطر باعث محدودیت‌های جدی در توسعه تجارت دو کشور شده است. در همین راستا، مرکز پژوهش‌های اتاق ایران در گزارشی با تمرکز بر واکاوی استراتژی‌های توسعه و اسناد سیاست تجاری قطر، روابط تجاری دو کشور را مورد بررسی قرار داده  و 6 پیشنهاد سیاست‌گذارانه ارایه کرده است.

تحلیل روابط تجاری با قطر

مرکز پژوهش‌های اتاق ایران در گزارش «سیاست تجاری قطر» با تمرکز بر واکاوی استراتژی‌های توسعه و اسناد سیاست تجاری این کشور، روابط تجاری ایران و قطر را مورد بررسی قرار داده و در نهایت پیشنهادات سیاست‌گذارانه ارایه کرده است. قطر یکی از همسایگان مهم ایران در خلیج فارس به شمار می‌رود.

علاوه بر شراکت ایران و قطر در میدان گازی پارس جنوبی که در قطر با نام گنبد شمالی شناخته می‌شود، سوگیری سیاست خارجی این کشور سبب شده است تا در سال‌های اخیر بر خاف عربستان، امارات و بحرین از افزایش تنش‌ها با ایران خودداری کند؛ به ویژه پس از محاصره قطر توسط همسایگانش، این نگرش مثبت به ایران در خلیج فارس تقویت شد؛ تا حدی که حتی قرار گرفتن دو کشور در دو جبهه متفاوت در جنگ داخلی سوریه سبب تیره شدن روابط تهران و دوحه نشد. هر چند ایران نتوانست از فرصتی که به لحاظ تجاری پس از محاصره قطر نصیبش شد به خوبی بهره گیرد، با این وجود این محاصره 3 ساله سبب تقویت روابط دو کشور هم در حوزه سیاسی و هم در حوزه اقتصادی شد. پس از خروج امریکا از برجام و اعمال مجدد تحریم‌ها علیه ایران، حجم روابط تجاری ایران و قطر کاهش یافته است؛ هر چند در حوزه واردات در سال 1400 شاهد افزایش نسبی بوده‌ایم.

از سال 1997 تا 2020 صادرات ایران به قطر با نرخ سالانه 12.7درصد افزایش یافته است. در سال 2018 سوخت‌های معدنی، روغن‌ها، محصولات تقطیری (41.21 میلیون دلار) سبزیجات، ریشه‌ها و غده‌های خوراکی (31.45میلیون دلار)، آهن و فولاد (88.30 میلیون دلار)، نمک، گوگرد، خاک، سنگ، گچ، آهک و سیمان (17.24 میلیون دلار) رش و سایر کفپوش‌های منسوج (17 میلیون دلار)، میوه، آجیل، پوست مرکبات، خربزه (15.55میلیون دلار)، سنگ، گچ، سیمان، آزبست، میکا یا مواد مشابه (7.89 میلیون دلار (محصولات آهنی و فولادی (7.85 میلیون دلار) حیوانات زنده (6.44 میلیون دلار)، پلاستیک (6.26 میلیون دلار)، قهوه، چای، شیر خشک و ادویه‌ها (80.5 میلیون دلار)، دانه‌ها و میوه‌های روغنی (5.38 میلیون دلار)، ماهی، سخت پوستان، نرمتنان و بی‌مهرگان آبزی (4.25 میلیون دلار)، شیشه و ظروف شیشه‌ای (3.67 میلیون دلار)، محصولات سرامیکی (3.42 میلیون دلار) محصولات لبنی، تخم مرغ، عسل، محصولات خوراکی (2.94 میلیون دلار)، غلات، آرد، نشاسته، مواد مورد استفاده در صنایع لبنی (1.99 میلیون دلار (، ضایعات صنایع غذایی و علوفه حیوانات (1.87 میلیون دلار)، روی (1.63میلیون دالار)، و ماشین آلات و بویلرها) 873 هزار دلار) عمده صادرات ایران به قطر را تشکیل می‌داد.

در سال 2020 اقلام عمده صادرات ایران به قطر شامل گوسفند و بز (29 میلیون دلار)، گوجه فرنگی (12.8 میلیون دلار) و خربزه (9.54میلیون دلار) بوده است. در همین سال و تحت تأثیر همه‌گیری کرونا، دستگاه تنفس با ارزش 253 هزار دلار، بیشترین سهم واردات ایران از قطر را تشکیل داده است.

در سال 1399 اجزاء و قطعات توربوجت‌ها، دستگاه کامل کامپیوتر شامل کلیه اجزاء، اجزاء و قطعات موتورهای وسایط نقلیه هوایی، محصولات گرافیتی و کربنی، موتورهای پیستونی درونسوز، کاغذ و مقواهای چند لایه عایق رطوبت، انواع تلمبه، شتر، نقشه‌های آموزشی، علمی و جغرافیایی غیرتوپوگرافیک، روغن ترانسفورماتور، پروپیلن گلیکول، اسید سیتریک، اسید فسفریک، محصولات آهن یا فولاد و کائوچو عمده‌ترین اقلام وارداتی ایران از قطر را تشکیل داده‌اند. در همین سال گمرکات فرودگاه بین‌المللی امام خمینی، منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس، منطقه ویژه اقتصادی شهید رجایی، اراک و مشهد پنج پایانه اصلی واردات کالا از قطر بوده‌اند. با سفر سال 1400 رییس‌جمهور ایران به قطر 14توافق همکاری میان مقام‌های دو طرف به امضا رسید.

این توافقات شامل حوزه‌های مختلف از جمله تفاهمنامه مشترک میان شرکت توانیر ایران و موسسه عمومی قطر در برق و آب، تفاهمنامه مشترک حمل ونقل دریایی، توافق میان شرکت قطری مدیریت بنادر و موسسه دریانوردی و امور بندرگاهی ایران، توافق همکاری دو کشور در خصوص راه خشکی، توافق در زمینه گردشگری میان ایران و قطر، تفاهمنامه در زمینه همکاری مشترک پیرامون مناطق آزاد میان شورای عالی مناطق آزاد صنعتی و و یژه اقتصادی ایران و موسسه مناطق آزاد قطر و تفاهمنامه همکاری در زمینه استاندارد میان سازمان ملی استاندارد ایران و موسسه عمومی استاندارد قطر بود . همچنین دو کشور در خصوص ارتقاء تجارت دوجانبه و رسیدن به تجارت ۳ میلیارد دلاری تا سال ۲۰۲۵ توافق کرده‌اند.

موانع تجاری کدامند؟

نبود موافقتنامه تجارت آزاد و ترجیحی بین دو کشور، شناخت ناکافی نسبت به امکانات و ظرفیت‌های همکاری مشترک، آشنا نبودن بازرگانان قطری با تنوع و کیفیت محصولات ایرانی، همگرایی و نزدیکی کشورهای عربی منطقه و گرایش قطر به همکاری با این کشورها ایران و قطر از جمله مهم‌ترین تهدیدات روابط تجاری دو کشور برشمرده شده است. اما از جمله موضوعات مهم در خصوص قطر، محدودیت جغرافیایی این کشور است؛ روابط اقتصادی سطح بالای سیاسی و اقتصادی قطر و ترکیه، در کنار این محدودیت جغرافیایی امکان و فرصت مناسبی را در اختیار ایران برای به فعل درآوردن پتانسیل‌های خود در حوزه ترانزیت ایجاد می‌کند.

مجموع صادرات ترکیه به قطر در سال 2019 برابر با 1.3میلیارد دلار بوده که 56 درصد از آن را کالاهای مصرفی تشکیل داده است، که فرصت مناسبی را در اختیار ایران قرار می‌دهد؛ هر چند بهره‌گیری از این فرصت در گرو توسعه امکانات ترانزیتی و لجستیکی بنادر بوشهر و به ویژه دیر (نزدیکترین بندر ایرانی به قطر) است.

همچنین فعلیت بخشیدن به پتانسیل ترانزیتی ایران به عنوان پل ارتباطی میان قطر و ترکیه در گرو رفع محدودیت‌های ناشی از تحریم‌ها بر بخش بانکی و مالی ایران است. این موضوع در روابط تجاری ایران و قطر نیز تأثیرات منفی داشته است؛ به‌طوریکه به سبب تحریم‌های بانکی، روابط رسمی مالی میان دو کشور وجود ندارد و نقل و انتقال پول از طریق صرافی‌ها انجام می‌شود که این امر هزینه انتقالات مالی را افزایش می‌دهد.

گزارش دوم خرداد 1402

بر اساس آمارهای منتشر شده از سوی گمرک جمهوری اسلامی ایران، تجارت بین ایران و قطر در سال گذشته رشد قابل توجهی نسبت به سال ۱۴۰۰ پیدا کرده و با افزایش ۴۶ درصدی از نظر دلاری، رشد ۷۷ درصدی از نظر ریالی مواجه شده اما از نظر وزنی کاهش ۱۴ درصدی را تجربه کرده است.

این رشد در مبادلات تجاری ایران و قطر ناشی از افزایش واردات کالا از این کشور حاشیه خلیج فارس به کشورمان بوده است چرا که صادرات ایران در سال گذشته به قطر از نظر وزنی و ارزش دلاری با کاهش نسبی مواجه شده اما این واردکنندگان ایرانی و تاجران قطری بوده‌اند که آمار واردات ایران از قطر را با افزایش ۸۱۶ درصدی رو به رو کرده‌اند.

نگاهی به تجارت دو کشور نشان می‌دهد ایران در سال گذشته با صادرات بیش از ۱۲۴ میلیون دلار محصولات مختلف به قطر، این شریک تجاری را با سه پله سقوط تا رتبه بیست و نهم تنزل داده است و نسبت به سال ۱۴۰۰ کاهش ۱۶ درصدی از نظر وزنی و افت هفت درصدی از نظر ارزش دلاری داشته است.

این در حالی است که واردات ایران از همین کشور در سال گذشته نسبت به سال ۱۴۰۰ با افزایش شدیدی مواجه بوده است.

آمارها نشان می‌دهد که ایران در سال ۱۴۰۰ تنها حدود ۹ میلیون دلار کالای مختلف از قطر وارد کرده بود و این کشور ۶۶مین کشور فروشنده به ایران لقب گرفته بود اما در سال جاری با واردات بیش از ۸۳ میلیون دلار به رتبه ۳۷ در میان شرکای تجاری ایران صعود کرد. نگاهی به آمارهای واردات قطر به ایران در سال گذشته، نشان از رشد ۹۰۹ درصدی از نظر وزنی، افزایش ۸۱۶ درصدی از نظر ارزش دلاری و رشد ۵۲۴۲ درصدی از حیث ارزش ریالی نسبت به سال ۱۴۰۰ دارد.

سال 1401 چه کالاهای ایرانی مسافر قطر شدند؟

بررسی جزییات صادرات ایران به قطر نشان می‌دهد که گوجه فرنگی گلخانه ای تازه یا سرد کرده در رتبه نخست کالاهای صادر شده به قطر قرار گرفته و سهم بیش از ۱۴ درصدی را در این فهرست بلند بالا دارد. پس از آن هندوانه تازه دومین محصول صادراتی به قطر است که تاجران این کشور برای خرید آن بیش از شش میلیون دلار هزینه کرده‌اند. زعفران در بسته بندی بیشتر از ۳۰ گرم نیز در رتبه سوم، سیمان سفید رتبه چهارم و… جزو عمده کالاهای صادراتی به قطر هستند.

صادرات ایران به قطر
تنوع صادراتی ایران به قطر در سال 2021

رشد نجومی واردات از قطر

واردات ایران از قطر با  جهش شدیدی مواجه شده و از ۹ میلیون دلار در سال ۱۴۰۰ به حدود ۸۴ میلیون دلار در سال گذشته رسید. «خمیرچوب شیمیائی، آماده شده یا سود یا با سولفات، غیر ازخمیرها ا ز درجه حل‌شونده، نیمه سفیدشده تیره کاج» نخستین کالای وارداتی است که برای ایران بیش از ۳۷ میلیون دلار خرج برداشته و ۴۴.۷۸ درصد واردات قطر به کشورمان را شامل می‌شود. بعد از آن «پودر جاذب و پلیمرهای اکریلیک جامد» است که با ارزشی بالغ بر ۲۱ میلیون دلار و سهم ۲۵.۷۵درصدی دومین رتبه را به خود اختصاص می‌دهد.   «ماشین آلات و دستگاه ها برای تکمیل کردن کاغذ یا مقوا»، «اجزاء و قطعات مدارهای مجتمع شده (ای سی‌ها) الکترونیک»، «اجزاء و قطعات قوه ها و باطری ها» و غیره دیگر کالای خریداری شده تجار ایرانی از همتایان قطری در سال گذشته است که در رتبه‌های بعدی قرار گرفته.

ارسال نظر

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.